Öz Simülasyon (Self Simülasyon) Hipotezi Kuantum Mekaniği Yorumu

Ayşegül Yalvaç
Türkçe Yayın
Published in
2 min readJan 15, 2024

--

Görsel,51581,Pixabay

Self Simülasyon Hipotezi, yani öz simülasyon hipotezi Kuantum Çekim Araştırma Grubu tarafından simülasyon hipotezinin farklı bir şekilde yorumlanmış durumudur. Self ya da öz simülasyon hipotezine göre öz simülasyon (self simülasyon), fiziksel evrenin, tuhaf bir döngü içerisinde zihinsel bir simülasyon modelidir. Self (öz) simülasyon hipotezinin açıklaması Kuantum Çekim Araştırma Grubu tarafından kuantum mekaniğine göre yorumlanmıştır. Hipotezin tümünü anlamak için ‘’gerçeklik nedir?’’ yazı dizisini okumanız önerilir.

Simülasyon teorisi nedir?

Simülasyon teorisine evrenimizin büyük olasılıkla fiziksel bir evrendeki simülasyon olduğunu savunan materyalist bir görüştür. Nick Bostrom ‘’Bir bilgisayar simülasyonunda mı yaşıyorsun?’’ adlı makalesinde geleceğin teknolojilerinin yeterince gelişmesi ile özüne çok benzeyen simülasyonlardan bolca üretebilecek yaşam formlarının oluşmasına yol açacağından bahseder. Bu simülasyonlara da ata simülasyonlar der.

Kısacası simülasyon hipotezi gerçekliğimizin nereden geldiğini açıklar. Ancak simülasyon teorisi ile ‘’içinde bulunduğumuz evren bir simülasyon ise simülasyonun geliştirdiği evren nedir? ‘’ sorusu yanıtsız kalır. Çünkü böyle bir durum söz konusu olduğunda, içinde bulunduğumuz simülasyonun dışındaki evren gerçek ise, bu evrenin de bir simülasyon içinde var olduğunu düşünmek başlangıç noktasının nerede ve nasıl olduğuna dair karmaşalara yol açar. Bu evreni simüle eden evrenin de simüle edilmiş olması gerekir veya çıkış noktasının bir açıklaması olması gerekir. Şayet simüle edilmişse bir tane gerçek simüle eden evren yoktur. Aynı şekilde tek bir evren simülasyonu geliştirilmemiş de olabilir.

Öz simülasyon da simülasyon teorisinden türetilmiş ama farklı bir bakış açısı ile

İşte bu noktada Kuantum Çekimi Araştırma Grubu materyalist bakış açısını bir kenara bırakmış ve materyalist olmayan bir bakış açısı geliştirilmiş. Buna da self simülasyon hipotezi yani, öz simülasyon hipotezi demişler. Ve içerisindeki her şeyin bilgi, yani aslında düşünce olduğunu iddia ediyorlar. Bu düşünceye göre evren kendi mevcudiyetini gerçekleştirir. Bunu da matematiksel bir kod kullanarak yapar.

Burada etkin dil prensibi adı verilen bir simülasyon oyun kuralı vardır. Self (öz) simülasyon hipotezinde öne çıkan fikir ‘’zamansız başlangıççılık’’ fikridir. Burada tüm öz simülasyonun büyük bir düşünce üzerinde çalışıyor olarak görülebileceğidir. Burada zaman varsayımı yoktur ve bunun yerine iç içe hiyerarşik sıralı bir küme olarak toplam öz-simülasyon düşüncesindeki düzen vardır.

Bu bağlamda ‘’başlangıççılık’’ öz simülasyonu oluşturan düşüncelerin büyük bir düşüncenin alt düşünceleri olduğu savunur. Bu büyük düşünce kendi kendini simüle eder ve işletir. Bu hiyerarşik düşünceleri oluşturan alt düşünceler öz simülasyon teorisinde bir kod gibi görülür. Yani büyük düşünceyi bu alt düşünceler oluşturduğundan tüm gerçekliği simüle eden bir matematiksel kod gibilerdir. Veya bu hiyerarşideki önemli bir alt düşünce temel bir parçacık gibi görülebilir.

Materyalist Olmayan Bir Teori Ancak…

Kuantum Çekimi Araştırma Grubu bunun materyalist olmayan bir bakış açısı olduğunu kabul eder ancak dijital fiziğin de materyalist olmadığını savunur.

Kısacası savundukları gerçeğin bir bilgi ancak onların deyimi ile bir düşünce topluluğu olduğunu savunuyorlar ve bu toplulukları oluşturan ufak bilgileri de kodlar veya bir nevi atomlar gibi görüyorlar.

Özetleyecek olursak, herkesin düşüncesinin sonucunda genel gerçekliğin simüle edildiğini kuantum fiziği ile açıklıyorlar. Bunu daha iyi anlamak için belgesellerini izleyebilirsiniz.

Kaynak için tıklayınız.

--

--

Ayşegül Yalvaç
Türkçe Yayın

Burada ve çeşitli platformlarda yer alan bütün içeriklerim 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nca korunmaktadır. İzinsiz kullanılamaz .